Siirry sisältöön

Laaja webinaarisarja kutsuu kaikkien kahvihuoneeseen

Kuvituskuva, jossa kaksi erilaista kahvikuppia ja teksti "monikulttuurinen kohtaaminen työyhteisössä".
Opin portailta työelämään Satakunnassa -hanke järjestää monipuolisen webinaari- ja verkkotyöpajasarjan teemalla Kaikkien kahvihuone – moninaisuus työelämän vahvuutena. Ota siis kuppi kuumaa ja tule kanssamme rakentamaan yhdenvertaista työelämää ja kaikkien kahvihuonetta!

Opin portailta työelämään Satakunnassa -hanke järjestää monipuolisen webinaari- ja verkkotyöpajasarjan teemalla Kaikkien kahvihuone – moninaisuus työelämän vahvuutena.

Joulukuussa käynnistyvä, noin vuoden kestävä sarja käsittää yhteensä kymmenen verkossa toteutettavaa avointa tilaisuutta. Tavoitteena on valmentaa satakuntalaista työelämää ja alueen oppilaitoksista valmistuvia monikulttuurisia osaajia parempaan kohtaamiseen.

–          Verkkotyöpajoissa kokoonnutaan virtuaalisesti suomalaisen työelämän kivijalkaan, kahvihuoneeseen, josta työyhteisön me-henki pitkälti alkaa. Ja missä muualla työntekijät ja esimiehet kohtaisivat toisensa yhtä luontevasti ja monin eri aihein kuin kahvihuoneessa, pohtii projektipäällikkö Anu Halonen Diakista.

Osa tilaisuuksista on kaikille avoimia webinaareja, joissa yhteisvoimin murretaan kielimuuria ja pohditaan työelämän yhdenvertaisuutta monesta näkökulmasta. Osa tilaisuuksista on tiiviitä vinkkipajoja työelämälle ja osa pajoista on suunnattu maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille, joille valotetaan suomalaisen työelämän kirjoittamattomiakin sääntöjä.

–          Kun työyhteisöön kuuluu eri kulttuuritaustaisia ihmisiä, hiljaisen tiedon jakamiseen tulisi panostaa tavallista enemmän. Monelle voi olla esimerkiksi yllätys, että vaikkapa harjoittelijana tai muuten uutena tulokkaana on sopivaa kertoa esimiehelleen mielipiteensä. Oman näkemyksen ääneen sanominen on Suomessa toivottu ja arvostettu asia, mutta se monesti vaatii rohkaisua ja harjoittelua maahanmuuttajataustaisilta, sanoo hankkeen harjoittelija Szilvia Simon-Nagy.

Kieli- ja kulttuurimuureja rikotaan monin tavoin

Satakuntalaisissa oppilaitoksissa opiskelee useilta kielialueilta tulevia opiskelijoita, joista moni ehtii saada opintojensa aikana tukea Opin portailla -hankkeesta. Hankkeessa on havaittu, että kielitaitoa tukemalla ja työpaikkojen sekä harjoittelupaikkojen kielitietoisuutta vahvistamalla kohtaaminen helpottuu.

–          Usein kyse on tiedostamattomista asioista. Esimerkiksi kielitietoisuus tarkoittaa sitä, että hoksaa itse ottaa huomioon omaan kielenkäyttöönsä liittyviä asioita, kun ohjaa monikulttuurista työntekijää.  Ei puhu liian nopeasti ja käytä murresanoja tai vaikeaa ammattislangia, pohtii projektikoordinaattori, tuntiopettaja Anna Taimi Sataedusta.

Webinaari- ja työpajasarjaa ovat järjestämässä kaikki Satakunnan alueen toisen asteen oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut. Materiaaleista kootaan myöhemmin koulutuskokonaisuus työpaikkojen ja monikulttuuristen osaajien käyttöön.

Lisätiedot Kaikkien kahvihuone -sarjasta:

Webinaari- ja työpajaohjelma 2020–2021

Ilmoittaudu mukaan yhteen tai useampaan

Opin portailta työelämään Satakunnassa -hanke tukee maahanmuuttaja- ja romanitaustaisten sekä kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden opintoja ja siirtymää työelämään. Hankkeella vahvistetaan myös työelämän edustajien monikulttuurisuus- ja ohjausosaamista.

Diakonia-ammattikorkeakoulun eli Diakin hallinnoimassa hankkeessa ovat mukana Satakunnan ammattikorkeakoulu (Samk), Länsirannikon koulutus oy WinNova sekä Satakunnan koulutuskuntayhtymä (Sataedu). Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta.

Lisätietoja:

Anu Halonen, projektipäällikkö, anu.halonen@diak.fi, 040 509 2432

Lue lisää tiedotteesta täältä.