Siirry sisältöön

Tarinoita työnhausta

Rakennustyökaluja laukussa ja taustalla sähkökaapelia.
Työ ei ole tekijälleen aina ”vain työtä”. Työ ei luo ainoastaan taloudellista turvaa, vaan antaa tarkoituksen tunnetta ja mahdollisuuden olla osa yhteisöä. Lue blogista maahanmuuttajataustaisten työnhaun tarinoita, sekä millaisilla käytännöillä ja menetelmillä heidän työllistymistään on tuettu WinNovassa.

”Suomessa on työvoimapula.”
”Teollisuuteen tarvitaan valtava määrä uusia tekijöitä.”
”Maahanmuuttajat eivät halua töihin.”
”Maahan tulijat eivät halua oppia suomen kieltä.”

Kuuntelen asiantuntijoiden keskustelua aamu-tv:ssä. Keskustelu herättää monenlaisia ajatuksia. Pohdin, onko tässä koko totuus.

Tuntia myöhemmin hiljattain valmistunut opiskelija istuu työhuoneessani ja kertoo, että kotona seinät kaatuvat päälle. Todistus on kourassa, työnteko-oikeuskin löytyy, mutta töitä ei ole löytynyt. Ei ole löytynyt, koska hän on vielä turvapaikanhakija. Nyt myös koulutettu metallimies.

Hän puhuu, että työ tuo muutakin kuin rahaa. Työ tuo myös terveyttä. Ihmisen pitää tehdä jotain, ei maata kotona. Työtä tekemällä on osa jotain. Työ vie ajatukset hyviin asioihin. Kotona ajatukset valtaa surumielisyys ja huoli kaukana olevasta perheestä. ”Ajatteletko, että olen hullu?” hän kysyy. En ajattele, uskon joka sanan.

Jaksamme yrittää ja lopulta onnistumme. Opiskelija on saanut vinkin mahdollisesta työpaikasta ja olemme yhteydessä työnantajaan. Opiskelija menee tapaamaan työnantajaa. Parin päivän päästä työnantaja soittaa ja kertoo että on päättänyt tarjota työnhakijalle mahdollisuuden. En voi kuin olla onnellinen hänen puolestaan.

Opiskelija lähettää minulle tekstiviestin. Viestissä on kuva työpisteestä. ”Tämä on minun työ. Pomo sanoo, että minä teen paljon töitä,” opiskelija kirjoittaa. Hymyilen.

Työnhaku on niin vaikeaa Suomessa

Tutkimme opiskelijan kanssa työpaikkailmoituksia. Ilmoitus kutsuu dynaamisia tiimipelaajia ottamaan koppia huikeasta mahdollisuudesta. ”Millaista työntekijää he etsivät?” opiskelija kysyy. ”Luulen, että ihmistä joka hoitaa työnsä hyvin,” vastaan.

Kirjoitamme yhdessä CV:n ja vastaamme ilmoitukseen. Pohdimme opiskelijan vahvuuksia ja pyrimme kertomaan, miksi juuri hän olisi sopiva kyseiseen työtehtävään. ”Työnhaku on niin vaikeaa Suomessa,” opiskelija toteaa.

Opiskelija kutsutaan haastatteluun. Hän on innoissaan. ”Kerron, että olen hyvä hitsaaja,” hän sanoo. Harjoittelemme. Hän osaa jo kertoa vähän enemmän, kuten mitä menetelmiä on oppinut käyttämään tai millaisia näyttöjä on koulussa tehnyt.

Opiskelijaa jännittää. Kannustan häntä, että haastattelu menee varmasti oikein hyvin. Hän osaa suomea ja voi näyttää kuvia töistään.

Toivon, että haastattelijat puhuvat selkeää kieltä ja huomaavat valtavan motivaation ja halun oppia lisää. Tämä olisi hänen ensimmäinen työpaikkansa Suomessa.

Konkreettisia keinoja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden avuksi

WinNova on kehittänyt Opin portailta työelämään Satakunnassa -hankkeessa käytäntöjä ja menetelmiä maahanmuuttajataustaisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi ja työelämän edustajien monikulttuurisuus- ja kielitietoisuusosaamisen vahvistamiseksi.

Hankkeen erilaisilla kehittämistoimilla on pyritty tavoittamaan mahdollisimman moni kohderyhmään kuuluva WinNovan opiskelija, joskin tiettyjä toimenpiteitä on pilotoitu vain tietyillä aloilla. Työnantajia on tavoitettu erilaisten yhteistyömuotojen avulla.

Kehittämistyön kohteena ovat olleet:

  • Yksilöllinen työnhaun ohjauspalvelu hankkeen kohderyhmään kuuluville opiskelijoille
  • Työnhaun muistikirja (selkeä työnhakuopas)
  • Vahvuusjuliste ohjaustyön tueksi
  • Kohderyhmän huomioiminen verkossa toteutetuissa rekrytointitilaisuuksissa
  • Työpaikkavierailut ja kohtaamiset työnantajien kanssa
  • Monikulttuurisuutta ja kielitietoista ohjausta käsittelevä osio työpaikkaohjaajakoulutuksessa
  • Työparityöskentely vastuuopettajan kanssa koulutussopimusjaksojen toteuttamisessa
  • Työllistymiseen liittyvä verkostotyö

Tietoa kirjoittajasta:

Katri Tuuha, WinNova
Kirjoittaja on hanketoimija ja uraohjaaja, joka rakastaa inhimillisiä tarinoita.

Tietoa blogista:

Opin portailla -blogissa julkaistaan hankkeen toteuttajien kirjoituksia monikulttuurisesta työelämästä ja maahanmuuttajien työ- sekä opintopolkujen sujuvoittamisesta Suomessa.