Siirry sisältöön

”Tärkeintä on itsensä rakastaminen ja arvostaminen” – harjoittelijan ajatuksia Digillä opin portaille -hankkeesta

Kuvituskuva, kaksi naista heittää "ylävitosen".
Digillä opin portaille -hankkeen harjoittelija Yi Cai kertoo omasta kokemuksestaan hankkeen harjoittelijana. Hän opiskelee Diakonia-ammattikorkeakoulussa asioimistulkkausta.

Olen Yi, yksi kuudesta Digillä opin portaille -hankkeessa harjoittelua suorittavasta asioimistulkkauksen opiskelijasta. Minun työkieleni ovat kiina ja suomi. Olen hyvin iloinen, että minulla on mahdollisuus osallistua Digillä opin portaille -hankkeeseen Diakin opintojeni loppuvaiheessa. Odotan innoissani oppivani uusia asioita koko prosessista.

Kun kuulin hankkeesta koulun tunnilla, päätin osallistua siihen tietämättä edes, mitä voisin tehdä hankkeessa. Samanlaisen kokemuksen läpikäyneenä tiesin, mitä hanke merkitsisi apua tarvitseville naisille. Olin kotiäitinä ennen kuin aloitin opiskelun uudelleen. Vietettyäni pitkän aikaa kotona lapsieni kanssa huomasin, että omat suomen kielen taitoni ja digitaitoni olivat taantuneet. Puutteelliset taidot olivat esteinä opintojeni jatkamiselle ja työpaikan löytämiselle. Heikon suomen kielen taidon takia en pystynyt löytämään opiskeluun tai työhön tarvittavia tietoja verkkosivuilta, ja nopeasti päivittyvien ohjelmien takia minun oli vaikea aloittaa laatimaan uutta ansioluetteloani.

Tämä hanke on mielestäni merkityksellinen, koska naisena olisi tärkeä tietää, että vaikka meillä on monia tärkeitä rooleja elämässä, kuten vaimoina, äiteinä, tyttärinä, mutta ennen kaikkea olemme itsejämme. Opiskelu ja työ auttavat meitä löytämään oman itsemme ja tunnistamaan oman arvomme. Saamme uskallusta poistua kodin piiristä. Kun nainen alkaa rakastaa itseään ja näkee arvonsa, hänellä on motivaatioita kehittää itsensä. Silloin on hankkeen tavoite saavutettu.

Olen nyt ollut mukana hankkeessa parin kuukauden ajan ja osallistunut suunnitteluun, käännösten tekemiseen ja sanastotyöhön. Toivon, että voin omalla kokemuksellani rohkaista samoja haasteita kokeneita naisia osallistumaan tähän hyvin suunniteltuun koulutukseen ja tekemään tulevaisuuden polkua selkeämmäksi!


Kirjoittaja:

Yi Cai, Digillä opin portaille -hankkeen harjoittelija ja Diakonia-ammattikorkeakoulun asioimistulkkauksen opiskelija