Siirry sisältöön

Kevään kokemukset ja opit mielessä kohti syksyä + Save the date

Monikulttuurinen kuva, kädet kuvaamassa yhteistyötä.
Digillä opin portaille -hankkeen ensimmäinen koulutuskokonaisuus Digitaidot ja suomen kieli on päättynyt. Osallistujilta saatu palaute on arvokasta koko hankkeen toiminnan kannalta. Blogissa palautetaan mieleen kevään asioita ja kerrotaan, mitä opettajat ovat oppineet koulutuksesta ja palautteesta.

Digillä opin portaille -hankkeen ensimmäinen koulutuskokonaisuus on päättynyt. Kevään kokemuksien ja oppien kanssa on hienoa lähteä suunnittelemaan syksyn toimintaa ja koulutuksia.

Kevät on kääntynyt kesäksi ja Digillä opin portaille -hankkeen ensimmäinen koulutuskokonaisuus Digitaidot ja suomen kieli on saatettu loppuun. Tämä 45-tuntinen kokonaisuus opetti paljon sekä meille hanketyöntekijöitä että osallistujille. Tähän tekstiin olemme koonneet tärkeimpiä oivalluksiamme ensimmäisestä koulutuksesta.

Keskellä kuvaa sinisessä pilvessä lukee "koulutuksesta opimme" ja sen ympärillä keltaisissa pilvissä lukee kannusta, kohtaa, anna aikaa, monikanavainen tuki, aloita alusta.

 

Mitä me opimme koulutuksesta:

1. Aloita alusta ja mieti, voitko aloittaa vielä enemmän alusta. Meille selvät ja päivittäiset toiminnot voivat osallistujille olla ihan uusia esimerkiksi, miten voit siirtyä tietokoneella kirjoittamassasi tekstissä haluamaasi kohtaan ilman, että kaikkea siihen mennessä kirjoitettua tarvitsee pyyhkiä tai mistä löytyykään se mysteerinen “miukumauku”.

2. Kannusta osallistujia ja tuo onnistumiset ja oppimiset näkyväksi. Pienetkin edistysaskeleet ovat merkittäviä ja kehumisen ja juhlimisen arvoisia. Taitoja kannattaa kannustaa harjoittelemaan myös kotona. Seuraaviin koulutuksiin kokoamme erillisen tehtävä- ja materiaalipaketin kotona harjoittelua varten!

3. Vuorovaikutuksen rinnalle kannattaa valmistella vahvaa monikanavaista tukea; piirrä, kuvaile, sano toisin sanoin, näytä, käännä keskeiset käsitteet osallistujan äidinkielelle… Asian pidemmin selittäminen saattaa johtaa siihen, että kysymyksen esittäjä hämmentyy entisestään ja päätyy lopulta hymyilemään ja nyökkäilemään, vaikka ei olisikaan ymmärtänyt vastausta.

4. Kaikki lähtee kohtaamisesta. Oli kyseessä sitten kohtaaminen paikan päällä koulutuksessa, ohimennen kadulla tai kohtaaminen digitaalisesti Whatsappissa tai Zoomissa. Tulevissa koulutuksissa pyrimme jättämään lisää aikaa tutustumiselle, rennolle jutustelulle ja vitsailulle.

5. Anna oppimiselle aikaa. Vieraalla kielellä opiskelu ja kirjoittaminen ei ole helppoa; ja vaikka opittavaa olisi paljon lisääkin ja ohjaajaa voi rauhallinen tahti välillä hermostuttaa, muistetaan silti jättää tilaa osallistujan omalle tekemiselle ja pohtimiselle. Silloin ne asiat jäävät usein parhaiten mieleen.

Osallistujilta saatu palaute on arvokasta koko hankkeen toiminnan kannalta. Näiden oppien avulla on hyvä jatkaa kohti syksyä ja uusia koulutuksia. Ensi syksynä maahanmuuttajataustaisille naisille tarjotaan neljää erilaista koulutusta, jotka ovat Digitaidot ja suomen kieli, Opiskelu etänä, Unelmana opiskelu ja Unelmana työpaikka. Lisätietoa koulutuksista maahanmuuttajataustaisille naisille löytyy nettisivuiltamme: https://opinportailla.diak.fi/koulutukset-maahanmuuttajataustaille-naisille/.

Järjestämme koulutusta myös monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille! Omaan kalenteriin kannattaa laittaa jo ylös ajankohdat to 13.10.2022 klo 13–16 ja to 3.11.2022 klo 13–16. Tutustu koulutukseen nettisivuillamme: https://opinportailla.diak.fi/koulutukset-monikulttuurisen-ohjaustyon-ammattilaisille/. Kurkkaa myös alta löytyvä mainos!

Ensi syksynä jatketaan taas, rentouttavaa kesää kaikille! 🌞
Toivoo Digillä opin portaille hanketiimi: Miia, Johanna, Katri, Hansku, Raisa, Petri ja Mirjami

 

Onnistun ohjauksessa: Välineitä monikulttuuriseen ohjaustyöhön – koulutus. Tervetuloa Digillä opin portaille -hankkeen järjestämään koulutukseen syksyllä 2022!

Koulutuksessa käsitellään:

  • saavutettavaa viestintää ja monilukutaitoa
  • voimavaraistavaa työotetta ja vahvuuksia
  • kielitietoista etäohjausosaamista ja materiaaleja
  • kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä maahanmuuttajataustaisten henkilöiden osallisuudesta

Kenelle: Monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille

Aikataulu: to 13.10.2022 klo 13-16 lähitapaaminen Oulussa, to 3.11.2022 klo 13-16 etänä

Hinta: maksuton

Ilmoittautuminen ja lisätietoja täällä.