Siirry sisältöön

Digillä opin portaille -huipputiimi: Kiitos kun olette juuri te! 

Nuorten kädet kuvaamassa yhteistyötä. Kuva: Diak
Kun Digillä opin portaille -hankkeen ohjausryhmältä tuli terveisiä hyvältä vaikuttavasta tiimihengestä ja kun syksyn ensimmäisten toteutusten osallistujapalautteet olivat ylistäviä, tiimissä hätkähdettiin huomaamaan, että tiimihenkeä tosiaan on ja että on kiva, kun se näkyy myös ulospäin. Tässä porukassa työt sujuvat, koska kaikkien asiantuntemusta arvostetaan ja hassutellakin saa. Erilaisuus on voimavara, ja jokaisella on vahvuudeksi käännettävää erityisosaamista. 

Tekijät harjoittelijoista pitkän linjan ammattilaisiin

”Kiitos, sain tuntea kanssanne oloni tervetulleeksi ja tasavertaiseksi. — Yhteiset palaverimme olivat mahtavia, ne toimivat minulle tärkeänä ajatusten, huolien ja ilon jakamisen foorumina.” Opettajaharjoittelija 

Miten on mahdollista, että iso porukka vasta syksyllä yhteen päätyneitä ihmisiä toimii saumattomasti yhteen? Mukana on tekijöitä Oulusta Turun kautta Helsinkiin, Diakista ja Suomen Diakoniaopistosta. Osa on työuransa alussa, osalla näyttöjä on jo pitkältä työuralta. Kokemuksen hiomat ammattilaiset puhaltavat yhteen hiileen opinnoissaan harjoitteluvaiheeseen edenneiden tulkkaus- ja opetusalan tulevien ammattilaisten kanssa, eikä ketään jätetä yksin. Juuri tavoitteellisuus ja se, että kaikki tietävät oman arvostetun tehtävänsä hankkeessa, tekevät Digillä opin portaille -toteutuksesta huippumahtavan paikan työskennellä ja jakaa omaa asiantuntemustaan eteenpäin. 

Meille Digillä opin portaille -hanketiimi on muodostunut turvasatamaksi, jossa saa olla oma itsensä iloineen ja suruineen. Arvostus toisiamme kohtaan lähtee projektipäällikkötasolta. Hankkeessamme projektipäällikön ja projektikoordinaattorin yhteistyö toimii hienosti, ja he ovat onnistuneet luomaan tiimiimme turvallisen ja kaikkia kunnioittavan ilmapiirin. Pelkkää puhetta ja selkään taputtelua työskentely tässä tiimissä ei kuitenkaan ole. Tavoitteet ovat kirkkaina mielessä, ja tehtävien jakamisesta sovitaan selkeästi. Tarvittaessa ymmärrystä riittää ja toisia tuetaan. Tällaisessa tiimissä ollaan yhteisellä tutkimusmatkalla, jolla jokainen saa mahdollisuuden loistaa! 

Tapaamisia työn ulkopuolella

”Ihana olla etsimässä yhdessä ratkaisuja, kun pystymme nojaamaan toinen toisiimme.” Hanketyöntekijä  

Hyvän porukan meininki näkyy muulloinkin kuin työpäivän aikana.  Olemme tavanneet vapaamuotoisesti työajan ulkopuolella, koska meistä on mukavaa viettää aikaa yhdessä. Hyvän tiimiporukan kesken olemme voineet puhua myös ihan muista kuin työasioista, ja silloinkin juttua on riittänyt. Olemme käyneet iltakahveilla ja syömässä omakustanteisesti vapaa-ajalla, ilman velvoitteita tai pakkoa, ihan vain koska haluamme. 

Loppuvuodesta kokoonnuimme vielä viettämään yhteisiä pikkujouluja visailun merkeissä. Visailussa emme aivan kärkikahinoissa taistelleet, mutta saimme sentään kiitosta rohkeasta pisteiden tuplausyrityksestä. Tärkeintä ei olekaan olla paras vaan riittävän hyvä: hyvä itselle ja hyvä toisille. Siitä on tämän tiimin ja koko hankkeen parhaus tehty. 

Yhteistyöllä entistä parempaan suoritukseen

”Rautainen ammattitaitonne, kykynne suhtautua jatkuvasti muuttuviin tilanteisiin sekä huumorintajunne tekivät minuun vaikutuksen.” Opettajaharjoittelija 

Hyvä henki ja yhdessä tekemisen meininki näkyvät tunneilla opiskelijoille ja tuntien ulkopuolella myös sidosryhmille. Jokaisen ammattitaito ja asiantuntijuus pääsevät näkyviin, ja niitä arvostetaan. Ensimmäinen reaktio ideoihin on innostunut tsemppaus, ja ideoita myös kehitellään eteenpäin yhdessä. Kenenkään valmistelema tuntimateriaali ei ole niin pyhä, etteikö sitä voisi muokata omiin tarpeisiin vielä paremmaksi. Me aidosti haluamme tehdä töitä hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Tämän tiimin kanssa työskennellessä tuntuu, että olemme itsekin uteliaina oppimassa uutta, ja uuden äärellä on inhimillistä tehdä myös virheitä. Ketään ei tuomita. Hankkeessa tarjotaan konkreettista ja monipuolista apua, opetusta ja tukea maahanmuuttajataustaisille naisille, joita kannustetaan ja tuetaan parhaaseen suoritukseensa. Aivan samoin kohdellaan myös muita tiimin jäseniä. 

Pelkästään kiittävää palautetta

”Kiitos hyväntahtoisuudesta ja kohtaamisesta. Siitä, että voidaan iloita onnistumisista ja uusista ideoista sekä olla keskeneräisiä yhdessä.” Hanketyöntekijä 

Syksyn ensimmäisten koulutusten päätteeksi opiskelijoilta kerättiin palautetta, ja sitähän saatiin. Palautteiden myötä saatiin vahvistus sille, että sen lisäksi, että hanke on erittäin ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti merkittävä, tunneilla on myös viihdytty.  

Palautteet olivat niin kiittäviä, että koulutuksista jäi hyvä mieli myös meille toteuttajille. Oli upeaa kuulla, että olimme onnistuneet luomaan koulutuksiin tunnelman, jossa osallistujilla oli turvallista ja hyvä olla, ja että olimme tarjonneet jokaiselle mahdollisuuden oppia ja onnistua omista lähtökohdistaan. 

Opiskelijoiden oma kielitaito ja digiosaaminen kehittyivät, ja monet kertoivat haluavansa osallistua koulutukseen vielä uudelleen. Jo se todistaa, että sisällöt, toteutus ja toteuttajien taidot osuivat nappiin. Vanha fraasi, mutta tässä kohtaa todenmukainen: tästä on hyvä jatkaa! 


Kirjoittajat 

Heidi Silvan, Diak, suomen kielen ja viestinnän lehtori 

Katri Huovinen, Diak, suomen kielen ja viestinnän lehtori