Siirry sisältöön

Monikulttuurinen työyhteisö – Pikaopas monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen

Kuvituskuva, eri kulttuuritaustaisia työntekijöitä.

Opin portailta työelämään Satakunnassa -hankkeen laatimassa oppaassa on koottu vinkkejä, ideoita ja tietoa monikulttuurisen työyhteisön sujuvaan arkeen.

Ensimmäisessä osiossa aiheena on työyhteisö ja kulttuuri. Erilaiset kulttuurit rikastuttavat työyhteisöä. Kulttuureihin liittyy myös erilaisia suhtautumistapoja, joista on hyvä olla tietoinen ja joista on hyvä tarvittaessa keskustella.

Toisen osion otsikkona on Toimiva monikulttuurinen työyhteisö. Osiossa esitellään osallisuuden kokemuksen merkitystä sujuvaan arkeen työpaikalla ja tarjotaan vinkkejä, miten jokainen voi osaltaan vaikuttaa osallisuuden kokemuksen syntymiseen. Olennaista on, että työyhteisössä kaikki kokevat oman roolinsa tärkeäksi osaksi kokonaisuutta.

Kolmannessa osiossa on asiaa ja ideoita työpaikkaperehdytyksestä ja uusien työntekijöiden ohjauksesta. Neljännen osion aiheena on selkeä suomen kieli ja vuorovaikutus työyhteisössä. Sujuvan työnteon edellytys on, että kaikki työpaikalla ymmärtävät asiat samalla tavalla ja oikein.

Monikulttuurinen työyhteisö – Pikaopas monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen (pdf)