Siirry sisältöön

Digillä opin portaille: Koulutuksia, kohtaamisia, palautteita, materiaaleja ja kiitollisuutta 

Digillä opin portaille -hanke lähestyy loppuaan. On aika pysähtyä tarkastelemaan toteutunutta toimintaa ja tuloksia. Tämä on hankkeemme viimeinen blogiteksti.  

Digillä opin portaille -hankkeen toiminta käynnistyi Oulun seudulla tammikuussa 2022 ja toiminta-aika päättyy elokuussa 2023. Hankkeen alkaessa elimme kevättä 2022, jolloin esimerkiksi maahanmuuttajille suunnattu kerhotoiminta oli koronapandemian vuoksi tauolla. Lisäksi maailmantilanne muuttui radikaalisti Ukrainassa käynnistyneen Venäjän hyökkäyssodan myötä. Ensimmäisessä Digitaidot ja suomen kieli -koulutuksessa maalis-toukokuussa 2022 osallistujia oli vain muutama ja koulutus toteutettiin maskien kanssa ja riittävistä turvaväleistä huolehtien. Alkukesästä tarvetta koulutuksille tuli enemmän kuin mihin pystyimme vastaamaan, ja syksyn ensimmäinen koulutus täyttyi jo kesäkuussa. Syksystä 2022 alkaen koulutuksissa suurin kieliryhmä oli ukraina. 

Toukokuuhun 2023 mennessä hankkeen koulutuksiin oli ilmoittautunut tai ainakin kerran saapunut paikalle yhteensä 140 naista. Koulutuksia järjestettiin maahanmuuttajataustaisille naisille yhteensä kahdeksan kertaa ja lisäksi toteutettiin neljä noin tunnin mittaista pop up -koulutusta toukokuussa 2023. Yhteensä koulutuksia maahanmuuttajataustaisille naisille toteutettiin noin 300 tunnin verran.  

Palautteita maahanmuuttajataustaisilta naisilta. Digillä opin portaille -hanke.
Kuva 1. Palautteita maahanmuuttajataustaisilta naisilta.

Materiaaleja monikulttuuriseen ohjaustyöhön 

Hankkeemme tavoitteena maahanmuuttajataustaisten naisten opiskelu- ja työllistymisvalmiuksien vahvistamisen ohella oli monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisen osaamisen edistäminen. Monikulttuurisen ohjaustyön nykyisiä ja tulevia ammattilaisia tavoitettiin koulutuksiin tai loppuseminaariin 130 henkilöä. Monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisille järjestettiin syksyllä 2022 yksi koulutus ja keväällä 2023 koulutus vietiin verkkoon laajennettuna. Toukokuussa 2023 ohjaustyön ammattilaisille järjestettiin yhteistyössä Digillä terveysvalmennusta -, LikiDigi – Voimavaroja arkeen -, DigiHoi – Älä jätä! -, Tulevaisuuden tulkkaustaidot – ja Digi perheiden voimavarana -hankkeiden kanssa yhteinen Digix6 Minä pystyn! -seminaari, joka oli samalla hankkeemme päätöstilaisuus.  

Kuva 2. Palautteita monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisilta.
Kuva 2. Palautteita monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisilta.

Osallistujien joukkoon mahtui monenlaisia toiveita, tarpeita ja osaamista. Näihin pyrittiin Digillä opin portaille -hankkeen toiminnassa mahdollisimman hyvin vastaamaan tarjoamalla osallistujille sellaista opetusta ja ohjausta, jota he tarvitsivat. Ohjaustyön tueksi hankkeessa tuotettiin monikielisiä ja selkokielisiä materiaaleja suomen kielen ja digitaitojen vahvistamiseen. Kaikki tuotetut materiaalit ovat myös hankkeen päättymisen jälkeen vapaasti saatavilla hankkeen verkkosivuilla, jonne ne on koottu helposti yhteen paikkaan. Materiaalit ovat saatavilla myös Avointen oppimateriaalien kirjastossa.  

Omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden sanoittamiseen kehitettiin Vahvuuskortit ja Minä pidän – kortit. Suomenkielisten fraasien ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun ideoitiin Keskustelukortit. Suomen kielen harjoitteluun tuotettiin Monikieliset sanastot sanastokorttien muodossa. Sanastoihin koottiin opiskeluun, työelämään ja tietokoneeseen liittyviä sanoja suomeksi, kiinaksi, somaliksi, venäjäksi ja arabiaksi. Suomalainen koulutusjärjestelmä oli osallistujille haastavaa ymmärtää ja tähän avuksi toteutettiin Selkeä opas opiskeluun, jossa on tietoa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, opiskelusta Suomessa ja aktivoivia tehtäviä. Oppaan rinnalla voi hyödyntää kielituettuja tehtäviä, joiden avulla voi harjoitella aiheeseen liittyvää sanastoa. Hankkeen verkkosivuille koottiin myös materiaalipankki, jossa on linkkejä eri sivustoille, joilla voi esimerkiksi harjoitella omaa suomen kielen taitoa itsenäisesti. Digitaidot ja suomen kieli -koulutus mallinnettiin helposti sovellettavaksi kokonaisuudeksi. 

Digi- ja kielitaidoilla osallisuutta 

Hankkeen tulokset ja toiminnasta saadut kokemukset on koottu hankkeen loppujulkaisuun Digi- ja kielitaidoilla osallisuuta – Digillä opin portaille -hankkeen tuloksia. Osallistujilta saatu palaute on ollut kantava ja toimintaa ohjaava voima hankkeen alusta alkaen. Osallistujien palautteista muutamia on nostettu tämän blogitekstin kuviin 1 ja 2.  

Elokuussa järjestämme vielä yhteistyössä yhteistyökumppanimme Villa Victorin kanssa monikulttuurisuusteemaisen koulutusiltapäivän tiistaina 22.8.2023 klo 14.15–16.00. Tässä koulutuksessa pääset vielä viimeisen kerran tutustumaan hankkeemme tuloksiin ja kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja monikulttuurisuudesta. Lämpimästi tervetuloa! Lisätietoja tilaisuudesta ja ilmoittautuminen täällä. 

Kiitos kaikille hankkeessamme mukana olleille osallistujille ja yhteistyötahoille! Tämä on ollut huikea matka.  


Kirjoittajat:

Miia Heininen ja Johanna Tepsa, Digillä opin portaille -hanke